‘Don’t let pain keep you from beïng the person you are meant to be’

brain-pijn

‘Don’t let pain keep you from beïng the person you are meant to be’

Pijn coaching

We hebben er allemaal wel eens last van. Pijn. In de meeste gevallen is het gelukkig maar van korte duur en gaat de pijn snel weer over. Maar soms is dat niet het geval en houdt de pijn aan. Pijn kan een enorme impact hebben op allerlei aspecten van het leven. Het kan ons belemmeren in onze ontwikkeling en de dingen die we graag zouden willen doen.

 

1 op de 5 Nederlanders heeft last van langdurige of steeds weer terugkerende pijn. Bij kinderen ligt dat aantal zelfs nog iets hoger. Soms is er een duidelijke oorzaak voor de pijn aan te wijzen, maar vaak ook niet of niet meer (bijv. bij aanhoudende pijn na een operatie). Dat wil echter niet zeggen dat de pijn er niet is!

Pijn is niet alleen afhankelijk van fysieke factoren.

Pijn is niet alleen afhankelijk van fysieke factoren. Ook emoties, stress, gedachten, verwachtingen, onze omgeving en de manier waarop we ons gedragen spelen een grote rol bij de ervaring van pijn. Deze factoren zijn voor iedereen anders. Te vaak nog wordt er vooral naar de biomedische kant van pijnbestrijding gekeken, terwijl er nu juist op al die andere vlakken zoveel winst te behalen valt!

 

Vanuit een holistische benadering en een persoonlijke, pragmatische, aanpak help ik mensen met pijn de regie weer terug te krijgen zodat ze een waardevoller leven kunnen leiden.

 

Dat doe ik ondermeer door kennis over te dragen en inzicht te geven in wat pijn is, wat het nut is van pijn, hoe pijn ontstaat en welke centrale rol ons brein daarbij inneemt. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer we pijn beter begrijpen, de pijn niet alleen kan verminderen, maar je je ook gelukkiger voelt en je productiviteit en algeheel functioneren aanzienlijk kan verbeteren. Wanneer je begrijpt wat pijn is, kun je het gaan managen. Je krijgt dan meer grip op de pijn!

Knowledge is power!

Het opent de deur naar minder pijn!
Omdat iedereen pijn anders ervaart en we allemaal ons eigen ‘pijnnetwerk’ hebben, is het daarnaast van groot belang om in kaart te brengen welke persoonlijke factoren op de pijn van invloed zijn en hoe we die bewust en positief kunnen beïnvloeden. Door gerichte aandacht en het veranderen van gedachten, gedrag, gevoelens, omgeving en bijbehorende lifestyle kan er een nieuw ‘pijnnetwerk’ worden aangemaakt waardoor de pijn vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

 

De jarenlange ervaring en kennis die ik heb opgedaan heb ik samen gebracht in een efficient, persoonlijk, pijnprogramma ‘Control your pain’, waarbij wordt uitgegaan van de laatste ontwikkelingen in de pijn- en neurowetenschap.

 

Door middel van op jouw afgestemde oefeningen en technieken zal de pijn het steeds minder voor het zeggen krijgen en kun je zelf weer richting aan je leven geven!

‘Don’t let the pain keep you from being the person you are meant to be!’

Ik kan je helpen met...

Alle vormen van pijn of chronische pijnaandoeningen zoals:

  • Chronische rug- en nekpijn
  • Spier- en gewrichtspijnen
  • (Spannings)hoofdpijn en migraine
  • Fibromyalgie
  • Buikpijn
  • Whiplash
  • RSI (ofwel tenniselleboog (epicondylitis), muisarm of golferselleboog)
  • Kaakklachten
  • Prikkelbare- of spastische darmsyndroom
  • Artrose (slijtage)
  • Heuppijn
  • Neuropathische pijn
  • Viscerale pijn (pijn aan je ingewanden)
  • Chronisch bekken-pijn syndroom
  • Schouder-pijn (frozen sholder)
  • Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

Mocht jij of je kind één van deze of andere pijnklachten hebben en graag hulp willen, neem dan contact met mij op om te kijken wat ik voor je kan doen!

‘Control your pain’

‘Control your pain’ is een, evidence based, op het bio-, psycho-, sociaal model gebaseerde, methodiek waarbij je in 5 duidelijke stappen de kwaliteit van je leven kunt verbeteren, de pijn kunt verminderen of zelfs kunt laten verdwijnen en je (ook met aanwezigheid van pijn) meer uit jezelf en het leven kunt halen.

Het resultaat

• Je weet wat pijn is, hoe het ontstaat en wat de gevolgen van pijn zijn (pijnkennis);
• Je hebt inzicht in persoonlijke factoren die de pijn beïnvloeden;
• Je bent in staat deze factoren te herkennen en positief te beïnvloeden;
• Je hebt tools om anders met de pijn om te gaan en je functioneren te verbeteren;
• Je bent in staat om tot structurele gedrags- en lifestyle veranderingen te komen;
• Je bent in staat de vicieuze pijncirkel te doorbreken;
• Je pijn vermindert, wordt meer hanteerbaar of verdwijnt geheel;
• Je voelt je gelukkiger en staat positiever in het leven;
Je bent weer ‘in control’!

‘Pain doesn’t have to hold you back’

Een verhaal uit de praktijk

(Laetitia, 43 jaar)

Al in haar tienerjaren begon de pijn. Ze had vaak last van een stijve nek en pijn in haar onderrug. Op haar 14e bleek dat ze een scoliose had. 3 jaar lang droeg ze een corset. Dat was vervelend, maar volgens de artsen kon dit haar pijnklachten niet of slechts gedeeltelijk verklaren.

 

Een enorme zoektocht begon. Ze wilde weten waar haar pijn vandaan kwam. Jarenlang bezocht ze talloze artsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners, ook het alternatieve circuit ging ze af. Verschillende (wisselende) diagnoses werden gesteld en talloze pijnmedicatie en behandelingen werden voorgeschreven. Hoewel het soms tijdelijk verlichting gaf, bleef de pijn terugkomen. Steeds heviger en steeds vaker.

Pijn ging steeds meer haar leven bepalen. Sporten die ze graag beoefende lukten niet meer, ze kon steeds minder prikkels en stress handelen. Haar werk leed eronder en ze was aan het eind van de dag vaak zo moe dat ze geen energie meer had om nog met vrienden af te spreken. Het lukte haar nauwelijks nog om alle ballen hoog te houden.

 

Totdat ze rond haar 26e een dieptepunt bereikte. Door een aantal vervelende, stressvolle, gebeurtenissen werd het haar zowel fysiek als mentaal allemaal te veel. Er werden verschillende hernia’s geconstateerd en een operatie en burn out volgden.

 

Vanaf dat moment heeft ze haar zoektocht naar een fysieke oorzaak voor de pijn losgelaten en is ze onder begeleiding de focus gaan leggen op mogelijkheden die ze zelf kon aanpakken om de pijn een minder grote plek in te laten nemen en weer te genieten van het leven.

 

Door haar fysieke belastbaarheid op een verantwoorde manier te vergroten en aandacht te hebben voor haar eigen pijnonderhoudende factoren, was ze niet alleen in staat weer meer te doen, maar resulteerde dit ook in een aanzienlijke vermindering van de pijn.

 

Tegenwoordig gaat het heel goed met Laetitia. Ze staat weer vol in het leven! Dat betekent niet dat ze nooit meer pijn heeft. Maar ze weet wat haar grenzen zijn en hoe ze moet handelen wanneer de pijn weer de kop op steekt. Pijn is geen beperking meer voor haar.

Er is wat te doen aan pijn!